Proveravač-pripravnik

Sertifikacijom za proveravača-pripravnika za sistem menadžmenta bezbednošću hrane prema SRPS EN ISO 22000 dobijate potvrdu da posedujete potrebno znanje i veštine neophodne za sprovođenje internih provera, provera preko druge strane ili provera preko treće strane prema SRPS EN ISO 22000.

Zašto pripravnik?

Osoba još uvek nema iskustvo u sprovođenju provera odnosno nema dovoljno iskustva u sprovođenju provera koje se zahteva za proveravača.

Šta radi sertifikovani proveravač-pripravnik za sistem menadžmenta bezbednošću hrane?

Proveravač-pripravnik za sistem menadžmenta bezbednošću hrane je osoba koja kao član tima ili samostalno realizuje kompletnu proveru sistema menadžmenta bezbednošću hrane bilo da se radi o internoj proveri, proveri preko druge strane ili proveri preko treće strane u svrhu sertifikacije, a radi provere usaglašenosti sistema menadžmenta bezbednošću hrane organizacije sa zahtevima standarda SRPS EN ISO 22000:2007.

Zadatak proveravača je da:

  • planira proveru, upravlja programom provere i sprovede proveru;
  • utvrdi nalaze provere, prepozna nalaze koji predstavljaju neusaglašenost i definiše neusaglašenosti;
  • izradi izveštaj sa provere i ostale nalaze sa provere;
  • oceni adekvatnost predloženih mera za otklanjanje neusaglašenosti;
  • izvrši verifikaciju otklonjenosti neusaglašenosti.

Kome je sertifikacija namenjena?

  • Osobama koje žele da realizuju provere organizacija koje imaju implementiran sistem menadžmenta bezbednošću hrane u skladu sa zahtevima standarda SRPS EN ISO 22000:2007;
  • Proveravačima sertifikacionih tela za sertifikaciju sistema menadžmenta;
  • Konsultantima koji žele da se bolje upoznaju sa načinom planiranja i realizacije provera sistema menadžmenta bezbednošću hrane;
  • Osobama koje su odgovorne za sistem menadžmenta bezbednošću hrane u organizaciji;Osobama koje su uključene u timove za razvoj i održavanje sistema menadžmenta bezbednošću hrane isl.

Zašto se sertifikovati?

  • Vaše znanje i veštine za sprovođenje provera sistema menadžmenta bezbednošću hrane je potvrdila treća strana (sertifikaciono telo);
  • Vaša organizacija/organizacija koja vas angažuje kao proveravača za sistem menadžmenta bezbednošću hrane sigurna je da ima kvalifikovanog proveravača;
  • Povećava vam šanse za dobijanje posla;
  • Obezbeđuje vam veći kredibilitet kod poslodavca;
  • Obavezuje vas na stalni profesionalni razvoj

Koji su uslovi za sertifikaciju?

Podnosilac prijave za sertifikaciju/osoba mora da:

  • ispuni određene preduslove koji se odnose na obrazovanje, radno iskustvo i obuku (videti tabelu);
  • položi pismeni ispit.
Obrazovanje
min
Ukupno radno iskustvo (god)
min
Radno iskustvo (god) u vezi sa šemom
min
Obuka Iskustvo u proverama
PROVERAVAČ-PRIPRAVNIK ZA SISTEM MENADŽMENTA BEZBEDNOŠĆU HRANE visoko obrazovanje

3

3

(u sistemu menadžmenta bezbednošću hrane i/ili na poslovima u oblasti koja je u vezi sa sistemom menadžmenta bezbednošću hrane)

obuka za proveravača za sistem menadžmenta bezbednošću hrane u trajanju od 40 sati koju je realizovala organizacija za izvođenje obuka koja je odobrena od strane StandCerta

* Kao adekvatna može se priznati i odgovarajuća dodatna obuka (ukoliko je već proveravač za neki drugi sistem menadžmenta) u trajanju od 24 sata koju je realizovala organizacija za izvođenje obuka koja je odobrena od strane StandCert d.o.o.. StandCert d.o.o. prihvata kao adekvatne  i obuke koje su odobrene u okviru široko prihvaćenih šema sertifikacije osoba u oblasti sistema menadžmenta

Sertifikacioni ispit

Osoba koja se prijavila za sertifikaciju i koja ispunjava preduslove za sertifikaciju polaže pismeni ispit u trajanju od 120 minuta.

Ispit se sastoji iz dva dela od ukupno 30 pitanja. U prvom delu su pitanja sa ponuđenim odgovorima od kojih kandidat treba da izabere tačan/tačne odgovore, a u drugom delu su pitanja otvorenog tipa u kojima se očekuje da kandidat da pisane odgovore (npr. koje objektivne dokaze bi prihvatio kao adekvatne za ispunjenje konkretnog zahteva standarda/koja pitanja bi postavio proveravanim; kako bi postupio u konkretnoj situaciji na proveri; obrazloži svoj stav da li je nalaz iz primera usaglašenost ili neusaglašenost)

Kriterijum prolaznosti je 70% od mogućeg broja bodova, pod uslovom da je u oba dela ispita ostvarena prolaznost od minimum 50% + 1 poen.

Važenje sertifikata

Ukoliko je osoba položila ispit i ispunila sve uslove za sertifikaciju dodeljuje joj se sertifikat na period od 3 godine.

Kako preći u kategoriju proveravač?

Sertifikovani proveravač-pripravnik za sistem menadžmenta bezbednošću hrane kada obavi dovoljan broj provera koji se zahteva za kategoriju proveravač za sistem menadžmenta bezbednošću hrane potrebno je da dostavi dokaze o realizovanim proverama StandCert d.o.o. koji će izvršiti ocenu dostavljenih dokaza i ukoliko se isti ocene kao adekvatni izdaće se novi sertifikat. Rok važenja novog  sertifikata je identičan roku važenja prethodno izdatog sertifikata.

Linkovi