Šta radi sertifikovani menadžer za sistem menadžmenta bezbednošću hrane?
Menadžer za sistem menadžmenta bezbednošću hrane je osoba zadužena da:
- planira, razvija, primenjuje i sprovodi sistem menadžmenta bezbednošću hrane u organizaciji;
- prati realizaciju ciljeva;
- upravlja međusobnim vezama između procesa;
- analizira performanse procesa;
- vodi projekte za poboljšavanje sistema menadžmenta bezbednošću hrane;
- planira i organizuje realizaciju programa interne provere;
- utvrđuje odstupanja u sistemu menadžmenta bezbednošću hrane, definiše neusaglašenosti;
- ocenjuje adekvatnost predloženih korektivnih mera;
- izveštava najviše rukovodstvo o stanju sistema menadžmenta bezbednošću hrane.
Kome je sertifikacija namenjena?
- Osobama koje su odgovorne za upravljanje sistemom menadžmenta bezbednošću hrane u organizaciji;
- Osobama koje su uključene u timove za razvoj i održavanje sistema menadžmenta bezbednošću hrane;
- Konsultantima koji rade na implementaciji sistema menadžmenta bezbednošću hrane
isl.
Zašto se sertifikovati?
- Vaše znanje i veštine za menadžera za sistem menadžmenta bezbednošću hrane je potvrdila treća strana (sertifikaciono telo);
- Vaša organizacija, organizacija koja vas angažuje za planiranje, razvoj, primenu i sprovođenje sistema menadžmenta bezbednošću hrane, sigurna je da ima kvalifikovanu osobu;
- Povećava vam šanse za dobijanje posla;
- Obezbeđuje vam veći kredibilitet kod poslodavca;
- Obavezuje vas na stalni profesionalni razvoj.
Koji su uslovi za sertifikaciju?
Podnosilac prijave za sertifikaciju/osoba mora da:
- ispuni određene preduslove koji se odnose na obrazovanje, radno iskustvo i obuku (videti tabelu);
- položi pismeni ispit.
Obrazovanje min |
Ukupno radno iskustvo (god) min |
Radno iskustvo (god) u vezi sa šemom min |
Obuka | Iskustvo u proverama | |
---|---|---|---|---|---|
MENADŽER ZA SISTEM MENADZMENTA BEZBEDNOŠĆU HRANE | visoko obrazovanje |
2 |
2 (u sistemu menadžmenta bezbednošću hrane i/ili na poslovima u oblasti koja je u vezi sa sistemom menadžmenta bezbednošću hrane) |
obuka za menadžera za sistem menadžmenta bezbednošću hrane u trajanju od 40 sati koju je realizovala organizacija za izvođenje obuka, koja je odobrena od strane StandCerta d.o.o.* | – |
*Kao adekvatna može se priznati i odgovarajuća dodatna obuka (ukoliko je osoba već menadžer za neki drugi sistem menadžmenta) u trajanju od 24 sati koju je realizovala organizacija za izvođenje obuka koja je odobrena od strane StandCert d.o.o..
StandCert d.o.o. prihvata kao adekvatne i obuke koje su odobrene u okviru široko prihvaćenih šema sertifikacije osoba u oblasti sistema menadžmenta.
StandCert d.o.o. će prihvatiti kao adekvatan preduslov za sertifikaciju osoba i obuke sa ekvivalentnim obrazovanjem i alternativno obrazovanje za koje postoje dokazi da ispunjavaju uspostavljene kriterijume za priznavanje.
Sertifikacioni ispit
Osoba koja se prijavila za sertifikaciju i koja ispunjava preduslove za sertifikaciju polaže pismeni ispit u trajanju od 120 minuta.
Ispit se sastoji iz dva dela od ukupno 30 pitanja. U prvom delu su pitanja sa ponuđenim odgovorima od kojih kandidat treba da izabere tačan/tačne odgovore, a u drugom delu su pitanja otvorenog tipa u kojima se očekuje da kandidat da pisane odgovore (npr. na konkretnom primeru sprovođenje analize opasnosti, uspostavljanje PRP-ova, identifikacija CCP-ova isl).
Kriterijum prolaznosti je 70% od mogućeg broja bodova, pod uslovom da je u oba dela ispita ostvarena prolaznost od minimum 50% + 1 poen.
Važenje sertifikata
Ukoliko je osoba položila ispit i ispunila sve uslove za sertifikaciju dodeljuje joj se sertifikat na period od 3 godine.