Menadžer za sistem menadžmenta

Sertifikacijom za menadžera za sistem menadžmenta bezbednošću hrane prema SRPS EN ISO 22000 dobijate potvrdu da posedujete potrebna znanja i veštine neophodne za planiranje, razvoj, primenu i sprovođenje sistem menadžmenta bezbednošću hrane u organizaciji.

Šta radi sertifikovani menadžer za sistem menadžmenta bezbednošću hrane?

Menadžer za sistem menadžmenta bezbednošću hrane je osoba zadužena da:

  • planira, razvija, primenjuje i sprovodi sistem menadžmenta bezbednošću hrane u organizaciji;
  • prati realizaciju ciljeva;
  • upravlja međusobnim vezama između procesa;
  • analizira performanse procesa;
  • vodi projekte za poboljšavanje sistema menadžmenta bezbednošću hrane;
  • planira i organizuje realizaciju programa interne provere;
  • utvrđuje odstupanja u sistemu menadžmenta bezbednošću hrane, definiše neusaglašenosti;
  • ocenjuje adekvatnost predloženih korektivnih mera;
  • izveštava najviše rukovodstvo o stanju sistema menadžmenta bezbednošću hrane.

Kome je sertifikacija namenjena?

  • Osobama koje su odgovorne za upravljanje sistemom menadžmenta bezbednošću hrane u organizaciji;
  • Osobama koje su uključene u timove za razvoj i održavanje sistema menadžmenta bezbednošću hrane;
  • Konsultantima koji rade na implementaciji sistema menadžmenta bezbednošću hrane
    isl.

Zašto se sertifikovati?

  • Vaše znanje i veštine za menadžera za sistem menadžmenta bezbednošću hrane je potvrdila treća strana (sertifikaciono telo);
  • Vaša organizacija, organizacija koja vas angažuje za planiranje, razvoj, primenu i sprovođenje sistema menadžmenta bezbednošću hrane, sigurna je da ima kvalifikovanu osobu;
  • Povećava vam šanse za dobijanje posla;
  • Obezbeđuje vam veći kredibilitet kod poslodavca;
  • Obavezuje vas na stalni profesionalni razvoj.

Koji su uslovi za sertifikaciju?

Podnosilac prijave za sertifikaciju/osoba mora da:

  • ispuni određene preduslove koji se odnose na obrazovanje, radno iskustvo i obuku (videti tabelu);
  • položi pismeni ispit.
Obrazovanje
min
Ukupno radno iskustvo (god)
min
Radno iskustvo (god) u vezi sa šemom
min
Obuka Iskustvo u proverama
MENADŽER ZA SISTEM MENADZMENTA BEZBEDNOŠĆU HRANE visoko obrazovanje  

2

2

(u sistemu menadžmenta bezbednošću hrane i/ili na poslovima u oblasti koja je u vezi sa sistemom menadžmenta bezbednošću hrane)

obuka za menadžera za sistem menadžmenta bezbednošću hrane u trajanju od 40 sati koju je realizovala organizacija za izvođenje obuka, koja je odobrena od strane StandCerta d.o.o.*

*Kao adekvatna može se priznati i odgovarajuća dodatna obuka (ukoliko je osoba već menadžer za neki drugi sistem menadžmenta) u trajanju od 24 sati koju je realizovala organizacija za izvođenje obuka koja je odobrena od strane StandCert d.o.o..
StandCert d.o.o. prihvata kao adekvatne i obuke koje su odobrene u okviru široko prihvaćenih šema sertifikacije osoba u oblasti sistema menadžmenta.
StandCert d.o.o. će prihvatiti kao adekvatan preduslov za sertifikaciju osoba i obuke sa ekvivalentnim obrazovanjem i alternativno obrazovanje za koje postoje dokazi da ispunjavaju uspostavljene kriterijume za priznavanje.

Sertifikacioni ispit

Osoba koja se prijavila za sertifikaciju i koja ispunjava preduslove za sertifikaciju polaže pismeni ispit u trajanju od 120 minuta.

Ispit se sastoji iz dva dela od ukupno 30 pitanja. U prvom delu su pitanja sa ponuđenim odgovorima od kojih kandidat treba da izabere tačan/tačne odgovore, a u drugom delu su pitanja otvorenog tipa u kojima se očekuje da kandidat da pisane odgovore (npr. na konkretnom primeru sprovođenje analize opasnosti, uspostavljanje PRP-ova, identifikacija CCP-ova isl).

Kriterijum prolaznosti je 70% od mogućeg broja bodova, pod uslovom da je u oba dela ispita ostvarena prolaznost od minimum 50% + 1 poen.

Važenje sertifikata

Ukoliko je osoba položila ispit i ispunila sve uslove za sertifikaciju dodeljuje joj se sertifikat na period od 3 godine.

Linkovi