Standard za bezbednost kozmetičkih proizvoda ISO 22716

06.05.2022

Kozmetička industrija stalno raste, smernice i najbolje prakse takođe moraju nastaviti da se razvijaju kako bi se potvrdila odgovarajuća bezbednost i nega da se praktikuju u svakoj fazi.
Stoga je ISO organizacija uspostavila međunarodno priznat standard za bezbednost kozmetičkih proizvoda ISO 22716 Smernice za kozmetiku o standardu dobre proizvodne prakse. Ovaj standard je priznat od strane nekoliko vladinih agencija i regulatornih tela koja preporučuju ove smernice za GMP (Good Manufacturing Practice). U globalizovanom okruženju gde su lanci snabdevanja dugi i složeni, problemi nedostatka kontrole i nadzora se često pojavljuju, naglašavajući zabrinutost za kvalitet i bezbednost kozmetičkih proizvoda. Pored toga, kupci su sve više svesni važnosti bezbednosti kozmetičkih proizvoda koje koriste. Stoga je Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) 2007. godine objavila vodič o bezbednoj proizvodnji kozmetičkih proizvoda u skladu sa ISO 22716 dobrom proizvodnom praksom (GMP).

ISO 22716 je obavezan za primenu?
U nekim regionima, GMP za kozmetiku je priznat i podstaknut od strane nacionalnih vlasti, ali nije obavezan. Međutim, u drugim oblastima, sam GMP je zakonska potreba za proizvođače kozmetike. Na primer, u Evropi, Uredba o kozmetici (EC) 1223/2009 zahteva da svaki kozmetički proizvod koji ima za cilj da se prodaje na tržištu EU mora da poštuje smernice GMP za kozmetičke proizvode navedene u ISO 22716. Primena ISO 22716 je efikasan način da se poštuje zakon i propisi koji se odnose na bezbednost kupaca i kvalitet proizvoda. Zahtevi za GMP za kozmetiku mogu se razlikovati, ali postojanje sistema menadžmenta ima nekoliko prednosti.
Kome su potrebne ISO 22716 dobre proizvodne prakse?
ISO 22716 pruža sveobuhvatan pristup za one koji rade u proizvodnji, pakovanju, testiranju, skladištenju i transportu kompletnih kozmetičkih proizvoda. Izraz „kozmetika“ odnosi se na bilo koju robu ili materijale namenjene povećanju, poboljšanju, pročišćavanju ili čišćenju nečijeg lica ili tela. Oni mogu da variraju od šminke do parfema, kao i proizvoda za telo i kosu. Dok određene organizacije realizuju implementaciju ISO 22716 van zahteva, mnoga preduzeća to vide kao strateški potez zbog ogromnih prednosti koje nudi ISO sistem menadžmenta.
Zašto je ISO 22716 važan?
ISO 22716 pokriva sve aspekte lanca snabdevanja i određuje mere kvaliteta tokom različitih faza. Pruža kompletan pristup za one koji rade kroz različite faze kozmetičke proizvodnje, uključujući kupovinu sirovina, komponenti i materijala za pakovanje.
Pored toga što označavaju posvećenost organizacije kvalitetu i bezbednosti za potrošače, dodatne pogodnosti uključuju:
– Demonstracija kontrole kvaliteta, dobre proizvodne prakse i upravljanja opasnostima i rizikom:
ISO 22716 pomaže organizacijama da se pridržavaju principa dobre proizvodne prakse i da kontrolišu opasnosti i rizike povezane sa kozmetičkim proizvodima, potvrđujući konstantno poboljšanje u celom lancu snabdevanja.
– Upravljanje lancem snabdevanja:
ISO 22716, međunarodno je priznat po tome što omogućava organizacijama da upravljaju kvalitetom i bezbednošću u lancu snabdevanja kozmetičkim proizvodima.
– Upravljanje rizikom:
Standard ISO 22716 je dizajniran da pomogne organizacijama da identifikuju, kontrolišu i upravljaju rizicima, koristeći audite rj. ocenjivanja sistema.
Regulativa i zakonska usklađenost:
ISO 22716 su napisali profesionalci u industriji koji su upoznati sa propisima i zakonskim obavezama kojima organizacije u sektoru podležu. Dakle, standard pomaže organizaciji da održi trenutnu usklađenost, ali i da predvidi zakonske zahteve i propise koji su odgovarajući u budućnosti.
– Procesi upravljanja:
Prisutan je od početka do kraja standarda. Ovo uključuje proizvođače sirovina, proizvođače, dobavljače, uvoznike i izvoznike kozmetičkih proizvoda.
– Jednostavna implementacija i integracija sa drugim ISO standardima:
Organizacije svih veličina i složenosti mogu da implementiraju ISO 22716, za koji se takođe smatra da se lako integriše sa drugim standardima kao što su ISO 9001, ISO 14001, pa čak i Evropska regulativa 1223, koja reguliše aktivnosti preduzeća u sektoru.
To dodaje vrednost organizaciji:
Usklađivanjem sa glavnim zahtevima tržišta, industrijske organizacije su u skladu sa međunarodnim standardima, što im omogućava da uđu na regulisana tržišta širom sveta.

Linkovi